Kryptovalutor

Om man vill börja handla kryptovalutor — var börjar man?

Alla har hört talas om kryptovalutor — ännu fler undrar säkert hur man går till väga för att handla dem. Det kan vara klurigt att få svar på den frågan för den som inte vet var de ska leta. Man kan handla kryptovalutor på många olika sätt idag. Ett av dessa är att använda sig utav en s.k CFD mäklare. CFD mäklare är en mäklare som erbjuder CFD handel åt användare som använder deras handelsplattform. Man kanske då frågar sig Vad är CFD egentligen?

CFD — Contracts for Difference

CFD står för Contracts for Difference och är ett typ av kontrakt man handlar hos en s.k CFD mäklare. Dessa mäklare kan vara olika typer utav handelsplattformar. Några är:

  • Plus500
  • eToro
  • IG Markets
  • CMC Markets

…med flera. CFD kontrakt låter en handla aktier, råvaror och andra typer utav tillgångar med en så kallad hävstång. Hävstången höjer effekten av handel man genomför. Om man önskar att köpa $SNAP aktien, till exempel, med CFD kontrakt så kan man få möjligheten att handla den för 1:100 i hävstång — vilket innebär att om aktien ökar med 1% så kommer CFD kontraktet att öka med 100% i värde. Detta kan kännas oerhört attraktivt — men man måste komma ihåg att det även kan gå åt andra hållet. Dvs en -1% minskning innebär -100% i CFD kontraktet värde. Så man måste veta vad man gör innan man börjar handla CFD kontrakt.

Hur handlar man kryptovalutor med CFD kontrakt?

CFD kontrakt kan som sagt ha alla möjliga råvaror som underläggande produkt när man handlar kontraktet. Vissa köper CFD kontrakt med guld som underliggande produkt, andra med, som i exemplet ovan, $SNAP eller andra aktier som underliggande produkt.

Vissa CFD mäklare, eller CFD handelsplattformar erbjuder idag kryptovalutor som underliggande produkt. Således har du möjligheten att handla, till exempel Bitcoin via ett CFD kontrakt. Bitcoin blir då kontraktets underliggande produkt och om Bitcoin ökar i värde så ökar ditt CFD kontrakt också i värde. Om Bitcoin ökar med 1% ökar ditt CFD kontrakt med 100%, förutsatt att du valt en hävstång om 1:100. Man kan hitta hävstång på så låga som 1:10 och även CFD kontrakt helt utan hävstång, vilket hade inneburit att ditt CFD kontrakt hade ökat med 1% om Bitcoins värde ökat med 1%.

Det är inte bara Bitcoin man kan hitta som underliggande produkt utan även andra kryptovalutor som Ethereum, Bitcoin Cash, OmiseGO, Stellar och ett ändlöst antal andra kryptovalutor. Om man vet vilken valuta man önskar att handla så kan man via CFD kontrakt högst sannolikt hitta en handelsplattform som erbjuder möjligheten att handla just den valutan.

Hittar man inte en CFD mäklare som erbjuder handel utav kryptovalutan man önskar att handla så bör man gå vidare till nästa steg nedan. Det är då det ända sättet att handla den kryptovalutan.

Handla kryptovalutor via en riktig kryptovaluta-börs

Kryptobörser idag, som Binance, GDAX och andra erbjuder riktig handel utav kryptovalutor. Detta är lite knackigare dock, då man då måste jobba i en riktig kryptomiljö — vilket innebär att man lagrar sina valutor i olika adresser som kryptobörsen har hand om. Därefter handlar man de olika valutorna mot varandra. Tror man att Bitcoin ska öka i värde så kan man växla in dollar, eller Euro, till Bitcoin via en kryptobörs, eller marknadens populäraste plattform Coinbase. Därefter för du över summan får Coinbase till din önskade kryptobörs; Binance eller GDAX som exempel. Därefter håller du valutan där och hoppas på att värdet ökar.

När du vill ta ut pengarna kan du helt enkelt överföra de tillbaka till Coinbase och så vidare till ditt bankkonto. Det är inte så svårt. Om du önskar att börja, börja hos någon utav nedanstående kryptobörser, eller börja hos några utav de nämnda CFD mäklarna i ovanstående exempel.

  • Poloniex
  • Binance
  • GDAX
  • Bittrex
  • Bitfinex

En sökning på crypto exchanges kommer att bringa en massa olika kryptobörser att handla på. Dock så kan det vara smart att handla hos CFD mäklare om man vill göra det enkelt för sig. Det är då bäst att använda sig utav de CFD mäklarna som nämnts högst upp i detta inlägg.